ANTRENORUL POATE SA FACA SI RAU!
Atentie la coloana vertebrala
Cu toate ca sportul este un mod de viata sanatos, antrenamentele gresite, exercitiile executate incorect, pot duce la accidentari si chiar la imbolnavirea coloanei vertebrale sau a incheieturilor (genunchi, glezne, umeri, etc).
Fiecare dintre noi am vrea sa mergem la sala de sport iar rezultatele sa se vada chiar din ziua urmatoare, ceea ce este imposibil. In primul rand totul trebuie facut cu masura deoarece nu este bine sa fortezi organismul. Fiecare trebuie sa invete sa execute corect exercitiile, atat pentru eficacitate cat si pentru evitarea accidentarilor, pentru ca, dupa un timp, sistemul nostru osos poate sa cedeze.
Mi s-a intamplat, ca unele dintre fete, sa renunte la orele de aerobic dupa ce le-am facut observatii repetate privind pozitia corpului in timpul antrenamentului. Sa nu ma intelegeti gresit. Nu am preferinte fata de unele persoane si antipatii fata de altele. De cele mai multe ori, trec cu vederea atunci cand o persoana lucreaza mai lent, nu tine pasul cu celelalte sau este neatenta, dar nu pot sa permit executarea in mod gresit a exercitiilor, stiind cat de mult rau pot face organismului si atunci le corectez ori de cate ori este nevoie. Aceste observatii adresate repetat aceleiasi persoane, sunt uneori interpretate gresit, desi este doar spre binele lor.
Pozitia corecta a corpului in timpul antrenamentului este cel mai important lucru. Febra musculara trece relativ repede, dar aceste greseli pot imbolnavi coloana si pot lasa urme pe perioade f. lungi, uneori pentru totdeauna. In plus, fiecare set de exercitii este axat pe o anumita grupa musculara si sunt eficiente doar daca sunt executate corect, dar repet, nu pot forta pe nimeni sa lucreze corect pentru a avea rezultate, in schimb, este de datoria mea sa corectez tinuta fiecareia pentru a evita dureri si probleme ce ar putea sa apara din cauza nepasarii mele. Cine nu pricepe sau nu apreciaza asta si se supara, este liber sa plece oricand.
La cele mai multe sali de aerobic, antrenorul isi incepe programul in forta, pentru ca poate, iar cursantii incearca sa tina pasul cu el/ea. Daca reusesc e bine, iar daca nu, n-au decat sa bea apa pe margine. Este nepermis. Corect, este sa observi ceea ce face fiecare, sa ajuti acolo unde e nevoie, sa corectezi acolo unde se greseste si (cel mai important) sa construiesti in asa fel programul de exercitii incat fiecare persoana sa poata sa-l urmeze, sa lucreze cu placere, nu stea la sala doar pentru a se hidrata pe "banca de rezerva". Majoritatea saliilor de fitnes au oglinzi imense, asadar e simplu sa urmaresti evolutia fiecarei persoane si absolut necesar sa dai suport incepatorilor care inca nu de descurca. Astfel cursantele vor fi multumite, vor frecventa orele de aerobic cu placere si rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Sa fie clar, principiul care sta la baza exercitiilor este calitatea executarii, nu cantitatea lor, iar pentru asta e nevoie doar de un antrenor bun si de vointa.
Etichete:
atentie la exercitii,
sfaturile antrenorului
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu